A Sustainable Water Treatment Facility for Portland by Skylab Architecture

Seven concrete fins provide a green roof that collects rainwater at this new engineering facility for a wastewater treatment plant in Portland, Oregon.

The new single-storey building was oriented along the path of the sun featuring seven folded cast-in-place concrete roof forms that channel storm water sustainably through the eco-roof. The storm water then drains along the berms into a visible storm water collection system leading back to the Columbia Slough.

As an intentional demonstration, the building and its immediate landscape employ signage and educational elements to celebrate the Columbia Slough ecosystem where the project is located as well as share information about the regional watershed. Inspired by the native landscape and its industrial past, the building is an elegant combination of landform, indigenous planting, formal geometry, and durable construction systems that support staff and the public interface.

See on www.dezeen.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: